Skip links

Фотоепилация

Запази час

Фотоепилация

Pulsar IPL – последно 5-то поколение на интензивна пулсова светлина, приложим за:

✅ Епилация на всички видове кожа

✅ Епилация на тънки, рижи и светли косми

✅ Фотоподмладяване

✅Отстраняване на тъмни пигментни увреждания

✅ Белези

✅ Стрии

✅ Акне

✅ Слънчеви петна

✅Розацея

Pulsar AIPL е 5-то поколение система, създадена по най-съвременна технология с доказана ефективност и документирани резултати, приложима за остраняване на нежелано окосмяване, слънчеви петна, пигментни увреждания, васкуларни нарушения, акне, стрии, розацея, петна по рождение, белези.

 

Pulsar AIPL™ е тествана от водещи британски и френски дерматолози, има светлинен източник със стойности, които са подбрани за резултатно и безопасно лечение и ние вярваме, че е най-гъвкавата и мощна система. Pulsar AIPL™ Системата ПУЛСАР е последно поколение на интензивната пулсова светлина за епилация, с явни предимства пред лазерите. Системата използва филтрирана бяла светлина като енергиен източник, на импулси за правилна епилация. Естественото багрило на косъма, меланина, се използва за поглъщане на светлината, което води до нагряване. Ако сме приложили необходимата светлина върху зоната, то температурата ще е достатъчна за умъртвяване на околните клетки, поради което фоликула ще спре да произвежда косъм, т.е. ефективно прекъсване растежа на косъма от фоликула. Има множество лазери използвани за целта, повечето от които причиняват неприятни странични ефекти, като белези или промяна в пигментацията.

 

Ефикасността на лазерите се базира на същата теория на абсорбиране от меланина в косъма, както при ПУЛСАР, но критичната разлика е, че лазерните системи произвеждат единичен импулс за изгаряне, докато ПУЛСАР използва поредица от импулси. Проблема идва от меланина в кожата, който също абсорбира светлината и загрява. При единичния импулс на лазерите косъма се нагрява, но също и епидермиса. При системите с поредица от импулси предимството идва от разликата във времето за изстиване на стеблото на косъма и епидермиса. Затова, ако оставим кратка пауза между импулсите, то температурата на кожата ще се понижи, докато косъма ефективно ще задържи своята. Сега може да видим, че разликата в крайната температура на кожата и на косъма е достатъчна за изгаряне на фоликула, без да увреждаме кожата.

Фотоепилацията е най- съвременният и ефективен метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Подходящ е за прилагане във всички части на тялото, като позволява да се третират както малки, така и големи области. Фотоепилацията се основава на принципа на селективната фототермолиза и се осъществява с апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Светлинната енергия се поглъща от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се трансформира в топлинна, която от своя страна се провежда по стъблото на косъма до неговия корен, където селективно се нагрява косменият фоликул и се разрушава, без да се уврежда околната кожа. Трябва да се знае, че космите имат три фази на растеж, които се сменят през различни периоди от време в различните части от тялото и процедурата повлиява само космите в една от фазите на растеж (анагенната), в която коренът на косъма е добре оформен.

При фотоепилацията се използват апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Използваното лъчение позволява да се третират различни типове окосмяване (от много светли до черни косми) и да се прилага при кожи с различна степен на пигментиране. Освен това има по- малко нежелани ефекти и почти не причинява дискомфорт след прилагането. За разлика от нетрайните методи за обезкосмяване, позволява да се реши понякога тежкият проблем с врасналите косми.

При фотоепилацията се използват апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Фотоепилацията е подходяща за прилагане при различен цвят на кожата и различна степен на пигментиране на космите, дори и при светли косми, но трябва да се отбележи, че сивите и чисто белите косми не се повлияват от процедурата, тъй като не съдържат нужното количество меланин, който играе ролята на хромофор за използваната светлина с определена дължина на вълната.

Рисковете и страничните ефекти при фотоепилацията са сведени до минимум в сравнение с другите методи за трайно обезкосмяване и всички те са обратими. Най- често се наблюдава зачервяване веднага след процедурата, което изчезва още същия ден, но понякога може да се задържи 2-3 дни. По- рядко може да се наблюдават корички (крусти) или оток, които също изчезват в рамките на няколко дни. Най- дълго задържащият се страничен ефект са кафявите петна (хиперпигментациите), които се задържат няколко месеца и се дължат основно на неизползването на фотозащитни средства и неконтролираното излагане на слънце или провеждане на процедури в солариум. Абсолютно противопоказание е бременността. Не се препоръчва и в детска възраст.

Усещането е по- скоро за парене, отколкото за болка. В някои зони, където кожата е по- пигментирана или по- чувствителна, а космите са по- тъмни и с по- дълбоко разположени корени, е налице и болка (например бикини линията и триъгълника). Разбира се усещането за болка е субективно и зависи и от прага за болка на всеки човек. Но когато кожата е по- силно пигментирана (п

Процедурата е подходяща и за лицето, и за всички части от тялото, където има нежелано окосмяване. Няма забранени зони за третиране и може да се прилага както при жени, така и при мъже.

Тъй като при процедурата се повлияват само космите в анагенна фаза на растеж на косъма, а във всеки един момент в тази фаза са около 50% от космите, т.е. само те могат да бъдат третирани, трябва да се направят няколко процедури. Техният брой варира между 4 и 6(като за някои части на лицето необходимият брой процедури може да бъде и по- голям) и се провеждат през интервали от 1 до 3 месеца, което се определя от смяната на фазите на растеж на космите. Терапията се смята за успешна ако са премахнати около 90% от космите, а останалите 10% от тях са станали по- тънки и светли.

Според водещите специалисти в тази област ефектът е за няколко години, а за неговото задържане за по- дълъг период от време се препоръчва след приключване на необходимия брой процедури, да се провежда по една процедура годишно.